ceturtdiena, 2014. gada 20. februāris

Ká pagatavot gardu mídiju kremu (biezzupas variants).Soli pa solim.


No mídijám sanák gan gardas pastétes, pieméram ká sí te, gan biezeni un krémzupas. Sodien gatavoju mídiju krému, ko édám kopá ar rísiem (tos váru atseviski). Tacu,ja sim kremam pievieno vairák skidruma (buljona), sanák labu labá mídiju kremzupa.

Vajadzígs:

- 1 kg mídiju,
- 160 g sípola,
- 160 g purava (káta baltá dala),
- 225 g kartupelis,
- 85 g burkána,
- 125 g spánu  tomátu mérces,
- 100 g svaigais kréjums,
- zivju buljona kubins,
- lauru lapa,
- 1 téjkarote cukura,
- sáls,
- pipari,
- olívella,


Svaigás mídijas nomazgá zem tekosa údens.


Mídijám nonem kérpjveidígás alges un izmet árá bojátás (ká pieméram sí) un valá esosás mídijas. 

Mídijas pasas par sevi satur daudz údens,kurs izdalás tám vároties un paarasti údeni nekad nepievienoju. Tacu tá ká es gribu iegút arí buljonu, tad pievienoju nedaudz údeni un lauru lapu. Péc bútíbas var pievienot garsvielas péc izvéles (timiánu, kiploku, pétersíli...)

Mídijas izvárás átri un tám vároties jáliek virsú váks, lai visas izvárás vienmérígi. Ja vára bez váka, tad katls péc tam kad mídijas atvérusás, ik pa laicinam energiski jásakrata, lai tás mídijas,kas gatavas un apaksá, apmainás vietá ar augséjám. 

Kad mídijas gatavas, tás nokás un iznem no caulám. Tie gliemezi, kuri várísanás procesá neatveras, jámet árá 

Udeni,kurá váríjás mídijas, izlaiz caur sietu. Ja grib kremzupu jebsu skidráku mércíti, tad buljons bús nepieciesams vairák.

Sagriez sípolu, puravu, burkánus un kartupeli.

Katliná lej ellu un apcepj dárzenus

Kad dárzeni apcepusies, pievieno tomátu pastu jeb mérci. Te labi pasés spánu  tomate frito jeb sofrito- tá ir táda diezgan pasalda mérce, kur tomáti jau ir garsvielás izsautéti uz olívellas bázes,kaut péc bútíbas var likt arí parastu tomátu pastu vai mérci.

Sajauc visas sastávdalas un pievieno nedaudz cukuru, piparus. Ja nepieciesams, liek arí sáli.


Pievieno saldo kréjumu 

Pievieno nokásto buljonu,kurá váríjás mídijas. Buljonu lej tik, cik skidru biezzpupu vai mérci vélas.

 Uzvára lídz pirmajam burbulim, tad samazina uguni un visu kopá pasauté.
Lai arí mérces garsa ir aromátiska pati par sevi,  man gribas  ípasi pársteigt gimeni ar izcilu garsu buketi, tápéc vél klát lieku zivju buljona kubinu.


Kad viss kopá pasautéjies un ir míksts, nonem katlu no uguns. Man patík mídiju kremzupá arí starp zobiem sajust kádu mídiju, tádél iznemu un rezervéju páris mídijas.

Páréjo sablenderé.


Mídiju kremzupa gatava! Atliek tikai baudít! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru