piektdiena, 2014. gada 24. janvāris

Arroz con leche (Rísi ar pienu)




Saldais rísi ar pienu ir daudzu tautu deserts. Arí Spánijá sis deserts ir gana iecieníts. Tiesa gan, Spánijá  pagatavosanas veids, garvielu izvéle un galarezultáts gan tomér atskiras no citu náciju arroz con leche. Spáni, lídzígi ká Latínamerikas valstís uz 1,5 l piena  parasti liek 200 g rísus un ~ 150 g cukura, pie kam saldo vára uz lénas uguns tik ilgi lídz viss ir skaisti sabiezéjis. Nekádu miltu, zelantinu vai olas dzletenumu, jo pagatavosanas procesá viss pats par sevi skaisti sabiezé.Un, protams, neatnemamas sí saldá garsu sastávdalas  ir kanélis un citrons. Protams, arí Spánijá katram bús sí saldá nedaudz cita gatavosanas maniere, bet pa lielam tradicionáli arroz con leche tiek gatavots sádi.

Te man nák prátá mana bérníba un bérnudárzs, kur ik pa laicinam mús lutinája ar saldajám piena- rísu zupám. Tacu atzísos,ka man nekad nav garsojusas sís piena- rísu saldás zupas ar rozíném, jo man loti negarso piens. Bet sáda kombinácija gan ir varen apetlíga, jo viss skaisti sabiezé, garsas sajaukusás un nav vairs nekáda saldá piena zupa, bet ísts deserts.

Sátígs un gards, ekonomiski izdevígs saldais, ideáls arí lídznemsanai. Lai arí saldo parasti taisa no baltajiem apalajiem ísgraudu  rísiem (paellas vai risotto rísiem), esmu gatavojusi so saldo arí no pilngraudu rísiem vai mikséjusi pusi uz pusi. Tá sanák veselígák un vél sátígák.Un vél viens sí saldá pluss- salikts pa trauciniem, ledusskapí tas uzglabájams diezgan ilgi.

Vajadzígs (4 porcijám):

- 1100 ml piens,
- 100 g apalgraudu rísi,
- 125 g cukurs (vai cits saldinátájs),
- 25 g sviests,
- 3 kanéla standzinas,
- 1 citrona miza ( to nerívé, bet nomizo),
- malts kanélis (párkasísanai)

Pagatavosana:

Nem katlu ar biezu dibenu, lej pienu un lieka tajá nomizoto citrona mizu un kanéla standzinas, ká arí cukuru. Samaisa un lídzko piens uzvárás, liek ieksá rísus. Vára uz nelielas uguns sad tad apmaisot 40 minútes, lídz viss ir smuki sabiezéjis. Tad pievieno sviestu (nav obligáti, bet rísi ar sviestu labi iet kopá un garsa burvíga). Tad iznem citrona mizu un kanéla standzinas, lauj kaut kur 5 minútes atdzist un salej pa trauciniem.
Pasniedz aukstu,kaut gards arí remdens, párkaisot ar maltu kanéli.
Uzglabá ledusskapí.



Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru